Voiko bloggaamisella ansaita rahaa?

Moni nuori haaveilee bloggaajan ammatista. Tähän saattaa vaikuttaa se, että moni ihailee suosittuja bloggaajia, joiden elämä saattaa blogin välityksellä vaikuttaa pintaliidolta ja kovin huolettomalta. Upeat merkkilaukut, kauniit vaatteet ja viimeistelty ulkomuoto ovat monen nuorenkin haaveissa – puhumattakaan ulkomaanmatkoista ja huolettoman tuntuisesta elämästä! Kannattaa kuitenkin muistaa, että blogit kertovat vain pienen osan bloggaajan elämästä ja että tämäkin osa voi olla yllättävänkin runsaasti väritettyä totuutta. Moni myös luulee, että bloggaamalla voi ansaita helposti ja miellyttävällä tavalla rahaa, mutta tämä on kyllä valitettava harhaluulo. Seuraavissa kappaleissa sekä käsittelemme tätä harhaluuloa, että annamme vinkkejä blogin avulla tienaamiseen.

Moni luulee, että bloggaaminen on helppoa

Moni saattaa kuvitella, että bloggaaminen on helppoa, kevyttä ja mukavaa työtä, mutta kenties yhtä moni hetken bloggaamista kokeiltuaan, huomaakin, että blogin ylläpito vaatii yllättävän paljon vaivaa. Se vaatii blogitekstien kirjoittamista ja oikolukua, kuvien ottamista ja editointia sekä lukijoiden kommentteihin vastaamista. Lisäksi se vaatii uusien aiheiden pohtimista sekä lukemattoman paljon erilaisten suhteiden ylläpitoon liittyviä toimia. Yhteen blogipostaukseen saattaa helposti vierähtää aikaa useampi tunti.

Entäpä, voiko blogilla ansaita rahaa vai onko se ainoastaan aikaa vievä harrastus? Jonkin verran bloggaamisella voi toki ansaita, mutta yleensä puhutaan joko pienistä taskurahoista tai pienistä lisäansioista. Toisaalta, jos blogista tulisikin kovin suosittu, saattaa sillä jopa ansaita elantonsa. Harvinaista tämä on, mutta ei täysin mahdotonta. Seuraavassa kappaleessa kerromme joitakin ideoita siitä, miten omalla blogilla voi ansaita.

Vinkkejä

Jos blogilla ansaitseminen kiinnostaa, on erityisen tärkeää hankkia blogille lukijoita! Blogi, jota lukee vain äitisi, ei ole kummoinenkaan tulonlähde. Keskity siis alkuun kirjoittamaan kiinnostavaa sisältöä. Panosta myös blogisi kuviin, jotta se on visuaalisesti mielenkiintoinen ja kaunis. Yritä luoda blogillesi omaa verkostoa esimerkiksi kommentoimalla muiden bloggaajien blogeja ja mainostamalla blogiasi sosiaalisen median kanavissa. Kun blogille alkaa kertyä lukijoita ja mielenkiintoista sisältöä, olet entistä kiinnostavampi myös mainostajien keskuudessa.

Miten blogilla sitten voi ansaita? Kenties käytetyin keino on harrastaa affiliate-markkinointia. Netistä löytyy useita yrityksiä, jotka tarjoavat tähän mahdollisuuksia. Valitse näistä yksi tai muutama tunnetuinta tai sellaista, joista löytyy blogisi aihepiiriin liittyviä yrityksiä. Jos blogisi kertoo esimerkiksi lapsiperhe-elämästä, voit mainostaa vaikkapa lastenrattaita tai vauvaperheen elämästä kertovaa lehteä. Jos taas blogisi keskittyy matkailuun, voit mainostaa vaikkapa matkailuaiheista lehteä.
Voit käyttää mainostamiseen esimerkiksi blogiisi liitettäviä bannereita tai sitten voit tehdä sisältömarkkinointia ja liittää blogitekstiisi kaupallisen linkin. Voit vaikka kertoa mainostettavasta tuotteesta omakohtaisia kokemuksia ja esimerkiksi esitellä tuotteen ominaisuuksia hyvine ja huonoine puolineen.

Yritykset ovat havainneet blogien tehon markkinoinnissa ja tekevät yleensä mielellään yhteistyötä vahvojen blogien kanssa. Jotkut yritykset maksavat jopa siitä, jos joku klikkaa heidän yrityksensä mainosta blogissasi. Tosin nämä korvaukset ovat yleensä pieniä – muutamien senttien tai muutamien kymmenien senttien suuruisia, mutta jos blogillasi on paljon lukijoita ja jos mainos on tarpeeksi mielenkiintoinen, voi näinkin kerryttää pieniä tuloja – pennissä on miljoonan alku, sanottiin markka-aikaan ja kyllähän sentissäkin on miljoonan euron alku ja pienistä puroista nyt muutenkin syntyy suuri joki.

Rahan lisäksi blogilla voi ansaita myös rahanarvoisia etuja ja tuotteita. Monet yritykset tarjoavat mielellään tuotteitaan tai palvelujaan tunnetuille bloggaajille bloginäkyvyyttä vastaan. Tämäkin voi olla rahanarvoista työtä, joskin aivan arvoltaan mitättömistä tuotteista ei blogipostausta kannattane tehdä – näin tulee vain myyneeksi osaamistaan ja aikaansa pilkkahintaan. Jos on kiinnostunut tekemään omassa blogissa yhteistyötä erilaisten yritysten kanssa, kannattaa tästä rohkeasti mainita omassa blogissa sekä ilmoittaa selkeästi myös omat yhteystiedot.